Hammartjärndammet – Stendammen

Hammartjärndammet ligger öst om Storhammartjärn över Stora Hammartjärnsbäcken som än idag till stora delar finns kvar är ca 80 meter lång, men just i själva bäckfåran har man sprängt bort en bit av den.
Dammen har funnits där länge och många har haft funderationer om vilken funktion den haft. Kallas även bara för Stendammen.

Däremot vet man sedan tidigare att den gamla s.k. Ridvägen mellan Junsele och Ådals-Liden passerade längs efter dammen. På senare tid har man i handlingar kunnat konstatera att området ovan dammen kallades dammslåtten, vilket t.ex. framkommer i handlingar till den avvittringskarta från 1856 som finns med här.

Vid denna tidpunkt hade nybygget Mjösjö kommit till men området som på den tiden låg på kronoallmänningen hade sedan åtminstone 1700-talets mitt nyttjats till slåtter av bönder i Mo by i Junsele socken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.